Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie śliwkowo-selerowym

Składniki:

  • kurczak
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 100 ml bulionu
  • 1 seler
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 ml śmietany
  • olej słonecznikowy
  • pieprz, sól


Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Podzielić kurczaka na części. Natrzeć porcje kurczaka masłem, polać sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i miodem. Odczekać godzinę. Potem obsmażyć kurczaka na patelni i przełożyć do brytfanny. Gorący bulion wymieszać z powidłami i polać mięso. Startym selerem obłożyć kurczaka. Całość piec w piekarniku, podlewając wodą. Przed końcem pieczenia wlać śmietanę i wymieszać.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *