Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie holenderskim

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 20 dag masła
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • pęczek dymki
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • tłuszcz

Sposób wykonania:

  1. Fileta pokroić w kostkę, która oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle.
    W między czasie posiekaną dymkę i pokrojony w kostkę boczek również przesmażyć.
    Następnie miseczkę wstawić do garnka z gotującą się wodą po czym  wlać wino i dodać żółtka.
    Całość dokładnie roztrzepać aby powstała piana wówczas dodać cebule z boczkiem oraz masło.
    Energicznie mieszając do połączenia się wszystkich składników.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem polać usmażonego kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *