Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pomidorach na sposób włoski

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cienko pokrojone cebule
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów bez skóry
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 lub więcej części. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, usunąć je z rondla za pomocą łyżka cedzakowej, odłożyć. Na pozostałej oliwie szybko obrumienić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, dodać wino, dusić aż około połowa wina odparuje. Dodać pomidory, zeszkloną cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie. Skorygować smak przyprawami i podawać z dodatkiem bagietki, ziemniaków itp.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *