Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pomarańczowym sosie z brokułami

Składniki:

    • 2 średnie kurczaki / razem około 3 kg/
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej
    • sól, pieprz do smaku
    • ½ kg marchewki
    • 1 duża cebula
    • pół pęczka tymianku
    • ½ szklanki soku pomarańczowego
    • 1 ½ kg brokułów
    • ½ litra bulionu drobiowego
    • 5 łyżek wermutu
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 5 łyżek masła


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaki umyć, osączyć poporcjować, natrzeć sola i pieprzem, piec godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi marchewkami i cebulą, po kolejnych 20 minutach posypać tymiankiem, polać sokiem pomarańczowym, bulionem, wermutem i śmietaną. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, osączyć i podsmażyć na maśle, przyprawić gałka muszkatołową. Mięso podawać z brokułami i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *