Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pomarańczach w sosie śliwkowym

 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • bułka tarta
  • 2 pomarańcze
  • 1 szkl. suszonych śliwek
  • kieliszek czerwonego wina
  • oliwa
  • ziele angielskie

 

Sposób wykonania:

  1. Udka oprószyć przyprawami i odstawić na 1 godzinę.
    W między czasie śliwki zalać winem i również odstawić.
    Następnie pomarańcze pokroić w plasterki, które ułożyć dekoracyjnie na półmisku.
    Natomiast kurczaka obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej oliwie po czym podlać winem w którym moczyły się śliwki i trzymać na ogniu kilka minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze śliwki, doprowadzić do wrzenia i gotować ostanie 5 minut.
    Mięso ułożyć na plasterkach pomarańczy natomiast sos przetrzeć przez sito i polać mięso.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *