Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w piwie ze śliwkami

 

Składniki:

  • 4 udek z kurczaka
  • pietruszka
  • 2 kostki rosołowe
  • ½ l piwa
  • 10 dag suszonych śliwek
  • bazylia cebula
  • ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Boczek pokroić w kostkę i stopić go w rondelku po czym skwarki wyjąć  a na tłuszczu przesmażyć udka z kurczaka pozbawione skóry.
Gdy udka się podsmażą zalać je piwem i dodać kostki rosołowe.
Następnie obrać warzywa, pokroić w słupki i również wrzucić do mięsa.
Dodać jeszcze śliwki, pokrojona cebulę, czosnek oraz bazylie.
Całość wymieszać i dusić bez przykrycia aby piwo nieco odparowało.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *