Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w musztardowej glazurze

 

Składniki:

    • 1 kurczak podzielony na małe porcje
    • ¾ szklanki syropu klonowego
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • ½ szklanki dobrej musztardy
    • 1 łyżeczka soli
    • ¼ łyżeczki pieprzy

Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać mieszając syrop klonowy, musztardę i szczypiorek. Podzielonego na porcję kurczaka przyprawić solą i pieprzem, polać przygotowaną glazurą, wymieszać aby był nią dokładnie pokryty. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na kracie do opiekania umieścić porcję kurczaka i piec przez 10 minut. Po tym czasie kurczaka obrócić i po następnych 10 minutach  obniżyć temperaturę do 170 stopni C. Piec do momentu aż z głęboko nakłutej porcji wypływał będzie bezbarwny płyn. Podawać z białym pieczywem i ulubionymi dodatkami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *