Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w miodzie

Składniki:

  • 2 kg kurczaka
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek miodu płynnego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób wykonania:
Kurczaka umyć, osuszyć, obciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć solą i pieprzem i sokiem z cytryny, stopić masło, wymieszać z miodem oraz połową startej gałki muszkatołowej. Powstałą mieszanką wysmarować kurczaka z zewnątrz i w środku. Przełożyć  do brytfanki, polać  pozostałą częścią mieszaniny, dodać pół szklanki wody i piec około 90 minut w piekarniku, gęsto podlewając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Wyjąć wyporcjować, polać sosem i podawać z ziemniakami z wody i sałatką z czerwonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *