Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w cieście filo

 

Składniki:

 

  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 cebule
  • 155 g masła
  • 55 g mąki
  • 150 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • 25 g greckiego sera kefalotiri
  • 3 jajka
  • 225 g greckiego ciasta filo

Sposób wykonania:
Do garnka włożyć kurczaka, dodać marchewkę pokrojoną na plastry, połówki cebuli, seler pokrojony w plastry, liść laurowy, skórkę z cytryny oraz pieprz w ziarenkach.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie kurczaka wyjąć a wywar ponownie zagotować i trzymać na ogniu aby zostało mniej więcej 600 ml płynu.
Wówczas wywar przecedzić i odstawić.
Natomiast kurczaka podzielić na małe kawałki usuwając kości oraz skórę.
Następnie na 55 g rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę po czym dodać mąkę.
Przesmażyć, cały czas mieszając i rozprowadzić wywarem oraz mlekiem.
Doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu.
Wówczas zdjąć z ognia , wrzucić kurczaka i odstawić do ostygnięcia po czym dodać ser i jajka, wymieszać.
Kawałkiem masła posmarować naczynie żaroodporne, pozostałym nasmarować płaty ciasta.
Ułożyć jeden płat na dnie ciasta, rozłożyć na nim część kurczaka, przykryć drugim i tak do skończenia składników.
Ostatnią warstwa powinno być ciasto, które ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *