Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w aromatycznym sosie

 

Składniki:

    • 1 duży kurczak
    • 5 cebul
    • 5 dkg smalcu
    • 5 pomidorów
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • natka pietruszki, koperek, mięta
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć na niej porcje kurczaka. Obrumienionego kurczaka wyjąć, odłożyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, dodać do rondla z rozgrzanym smalcem, smażyć kilka minut mieszając, dodać pomidory i po kilku minutach kurczaka. Gdy mięso będzie dochodzić dodać sól i pieprz, ocet, posiekane zioła, wymieszać, smażyć jeszcze kilka minut, ewentualnie podlać kilkoma łyżkami gorącej wody. Podawać z ziemniakami piure obficie polewając sosem porcje mięsa. Udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *