Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak słodko kwaśny

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 400g ananasa z puszki
  • 150g warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus)
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (może być ketchup)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka Sherry
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wykonanie:
Pokrój piersi kurczaka na małe podłużne kawałki. Weź sok z ananasa z puszki, sherry, ocet, sos pomidorowy, sos sojowy, miód i koncentrat pomidorowy wymieszaj razem w misce, dodaj rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Umieść w mieszance pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj.

Pokrój grubo cebulę. Podgrzej połowę oleju w woku i podsmaż mieszając cebule przez 5 min na dużym ogniu. Dodaj warzywa, pokrojonego ananasa i gotuj przez około 5 minut aż większość płynu wyparuje. Odłóż na chwilę na bok.

Odcedź kurczaka – pozostawiając marynatę będzie jeszcze potrzebna. Wrzuć na rozgrzany wok z pozostałą resztą oleju i smaż przez 5 minut aż kurczaka będzie w pełni usmażony jednak wilgotny w środku. Połącz z podsmażonymi warzywami. Smaż przez następne 3-4 minut. W tym czasie wymieszaj pozostały po marynowaniu płyn z łyżką skrobi kukurydzianej i wlej do kurczaka i warzyw. Smaż przez następne 3-4minut. jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wody.
Podawać natychmiast z ryżem lub chińskim makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *