Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po żydowsku z pieczarkami

Składniki:

    • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg podzielone na porcje
    • 50 dkg pieczarek
    • 1 cebula pokrojona w pół plastry
    • 1 marchew pokrojona w plastry
    • ½ szklanki zielonego groszku
    • 6 łyżek oliwy
    • 2 szklanki bulionu mięsnego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka tartego imbiru
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka cukru
    • ½ łyżeczki mielonego białego cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Wymieszać bulion, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, imbir, cukier i pieprz. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę smażyć przez 3 minuty mieszając, wyłożyć na sito aby obsączyła się z oleju. Do pozostałego na patelni dodać rozdrobnione pieczarki, smażyć w wysokiej temperaturze 3 minuty, wyłożyć na sito. Do rondla dodać porcję kurczaka i szybko go obrumienić, odlać oliwę. Dodać płynne składniki potrawy, cebulę i pieczarki i groszek. Dusić razem przez kilkanaście minut mieszając. Podawać z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *