Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po meksykańsku Marzeny

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • ostra papryka
  • 4 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 papryka chilli
  • 5 dag. konfitury morelowej
  • 30 dag. pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 kolba kukurydzy
  • łyżka masła

 

 

Przygotowanie:
Kurczaka natrzeć solą. 2 cebule pokroić na ćwiartki i ułożyć w brytfannie razem z kurczakiem. Dodać 2 łyżki oleju i piec godzinę w tem. 200 stopni. Po 30 minutach wlać połowę rosołu. Paprykę chilli pokroić i wymieszać z konfiturą morelową i szczyptą ostrej papryki. Mięso posmarować pastą po 45 minutach pieczenia. Na pozostałym oleju usmażyć 2 posiekane cebule, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, wlać resztę rosołu, dodać keczup, osączoną kukurydzę z puszki i fasolę. Gotować 7 minut, doprawić ostrą papryką. Kolbę kukurydzy ugotować, pokroić w plastry i zrumienić na maśle. Upieczonego kurczaka podawać z jarzynką i podsmażoną kukurydzą.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *