Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po meksykańsku Dagi

 

Składniki:

  • 50 dkg filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki białego wina
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 kromki chleba tostowego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszy ć, podzielić na porcje, przyprawić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić  w grube paski, podobnie pokroić pomidory usunąć gniazda nasienne. Grzyby oczyścić pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać część oliwy, obrumienić na niej mięso, podlać winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić aż mięso będzie dostatecznie miękkie, a sos się zredukuje. W międzyczasie paprykę, pomidory i grzyby oprószyć mąką i przez kilka minut smażyć na oliwie. Kromki chleba również obsmażyć. Na półmisku ułożyć grzanki, na nich mięso polane sosem, obtoczyć wianuszkiem chrupkich dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *