Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po mandaryńsku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • olej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Sos:

  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki wody


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone filet z kurczaka umieścić w woreczku foliowym i używając tłuczka do mięsa rozbić na cienkie (10mm) płaty. Tak przygotowane filety przyprawić solą, cukrem i czosnkiem w proszku, posmarować olejem, odłożyć na 30 minut. Piec na grillu lub patelni grillowej 3 minuty z każdej strony. Lekko schłodzone mięso pokroić na średniej szerokości paseczki, odstawić. Na patelni wymieszać cukier, sos sojowy, czosnek i imbir, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż cukier się rozpuści. Mąkę kukurydzianą rozmieszać z wodą, dodać na patelnię, gotować minutkę. Do sosu na patelni dodać paseczki kurczaka, powoli podgrzewać aż mięso będzie gorące. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *