Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po królewsku

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • pół papryki czerwonej
  • 10 dag. śliwek suszonych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • papryka
  • majeranek
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Z kurczaka wyciąć kości. W skrzydełkach i udkach kości zostawić. Natrzeć przyprawą do kurczaka i zmiażdżonym czosnkiem. Mielone wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką. Wbić 2 żółtka, białka ubić. Pokroić śliwki, paprykę i wątróbki. Dodać do mięsa i wymieszać z bułką tartą i pianą z białek. Nafaszerować kurczaka, zszyć i obwiązać. Piec 80 minut w tem. 200 stopni w naczyniu wysmarowanym oliwą pod przykryciem, polewając wytopionym tłuszczem, a potem 20 minut bez pokrywki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *