Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po chińsku Eli

Składniki:

  • 1 kurczak
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 5- łyżek oleju
  • ½ szkl. wody
  • ½ szkl wytrawnego białego wina
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podzielić na 20 kawałków, które oprószyć imbirem i skropić 1 łyżką oleju, odstawić na 15 min.
    W między czasie przesmażyć kurczaka na reszcie rozgrzanego oleju, po czym kurczaka wyjąć a na ta samą patelnie, wlać wino, wodę, sos sojowy oraz dodać cukier.
    Całość wymieszać, trzymać na ogniu 30 sekund i ponownie włożyć kurczaka.
    Doprowadzić do zagotowania, trzymać na dużym ogniu ok. 2-3 min po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 20-25 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbietę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *