Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po baskijsku

Składniki:


  • 1 kurczak
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • 4 czerwone i zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dkg pomidorów
  • ½ strączka papryczki chili
  • oliwa
  • ½ szklanki białego wina
  • cukier, sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje. Paprykę oczyścić z nasion, podzielić na ósemki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, obsmażyć przez chwilę uważając aby się nie przypalił, czosnek wyjąć. Na olej włożyć boczek, zrumienić, podobnie postąpić z kurczakiem, a gdy i on będzie już obsmażony, dodać paprykę, pomidory, poddusić, podlać winem. Rondel przykryć i dusić na małym ogniu aż kurczak zmięknie. Przyprawić do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *