Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony w ziołach

Składniki:

  • 1 kurczak /około 1 kg/
  • 1 główka czosnku
  • kawałek rozmarynu
  • ½ łyżeczki koperku włoskiego
  • kilka listków szałwii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Przyprawy korzenne  z wyjątkiem pieprzu, wymieszać, zmiażdżyć i natrzeć nimi wnętrze  i powierzchnię kurczaka. Oprószyć  solą i pieprzem. Na dno  natłuszczonego naczynia  żaroodpornego, wlać połowę  oliwy, ułożyć kurczaka i polać pozostałą oliwą, obłożyć posiekanym czosnkiem i przykryć folią spożywczą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C i piec około godziny. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami  i ulubioną sezonową surówką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *