Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony w sosie musztardowym

 

Składniki:

  • podudzia kurczaka 8 sztuk
  • masło 4 łyżki
  • woda 1/4 szklanki
  • czosnek 2 ząbki
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • musztarda 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cebula 1/2 sztuki

 

 

Sposób przyrządzenia:
Podudzia kurczaka należy oczyścić, umyć i odstawić do odcieknięcia z
wody. Następnie należy je natrzeć czosnkiem, obsypać solą i pieprzem,
następnie przyprawą do kurczaka i majerankiem.

Podudzia należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody,
ułożyć masło i krążki cebulki. Kurczaka należy nakryć pokrywką i piec
około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po upieczeniu kurczaka należy zaprawić go wodą wymieszaną z mąką i
musztardą, zahartowaną wrzątkiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 5-10
minut i po tym czasie podawać.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *