Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pachnący pomarańczą i ziołami

 

Składniki:

    • 1 kurczak około 2 kg podzielony na małe porcje
    • 50 dkg słodkich ziemniaków (yams) pokrojonych w grubą kostkę
    • sok z pomarańczy
    • 1 biała część pora drobno pokrojona
    • 4 ząbki rozgniecione czosnku
    • sok z jednej pomarańczy
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
    • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki marynaty. Podzielonego na porcje kurczaka zamarynować w przygotowanej marynacie na około 30 minut.  Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje kurczaka obkładając go ziemniaczaną kostką i posiekanym porem. Całość podlać pozostałą marynatą. Piec potrawę przez około 1 godzinę. Odlać powstały sos do rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać sok pomarańczowy i rozmaryn, zredukować lub zagęścić mąką. Potrawę ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować listkami rozmarynu.    

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *