Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany pieczarkami

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1 kg
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • przyprawa do zup w płynie
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
     

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i przyprawą do zup, solą i pieprzem, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Pieczarki oczyścić, małe pozostawić w całości, z większych odciąć trzonu, pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i na małym ogniu dusić aż odparuje sos, schłodzone przyprawić, dodać jajka i pietruszkę, dokładnie wymieszać. Farszem napełnić jamę brzuszną kurczaka, zaszyć białą, bawełnianą nitką. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *