Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak na kolorowo

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • 400 g pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 500 g papryki: żółtej, zielonej, czerwonej
  • 200 ml wytrawnego białego wina

Sposób wykonania:

  1. Posiekany czosnek przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, wówczas wrzucić obrane i pokrojone pomidory.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu aż sos odparuje.
    W między czasie papryki pokroić na 4 części, usuwając gniazda nasenne po czym upiec je w piekarniku do momentu, aż skórka sczernieje, wówczas je obrać i pokroić w paseczki.
    Kurczaka podzielić na 8 części i obsmażyć je na reszcie oliwy, wówczas oprószyć kurczaka solą i pieprzem.
    Wlać wino i pozostawić na ogniu ok. 15 minut, dodać sos pomidory oraz paprykę.
    Całość wmieszać i dusić ostanie 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *