Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak Kolumba*

Składniki:

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 25 dag pomidorów w zalewie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 35 dag kukurydzy
  • 1 łyżka oregano, kolendry, chili
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Piersi oczyścić, pokroić w paseczki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni obsmażyć paprykę i cebulę na 2 łyżkach oleju. Po 5 min. dodać kukurydzę i dusić kilka minut. Dodać sól, oregano, chili, pomidory, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podsmażyć ziarna kolendry, kiedy zaczną się rumienić wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut na silnym ogniu. Dodać kurczaka do sosu i nadal dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z ryżem na sypko.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *