Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak faszerowany warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej
  • 25, 30 dkg mrożonej mieszanki warzyw
     

Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, wbić do miski, zmiksować z musztardą i śmietaną. Mieszankę warzywną lekko rozmrozić na sicie, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć  olejem, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę pokroić w drobną kostkę, połączyć z przygotowaną wcześniej masą jajeczną, dodać rozmrożone warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać. Wnętrze kurczaka wypełnić przyrządzonym nadzieniem, zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *