Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony ze śliwkami pachnący estragonem Iwony

Składniki:

  • 1 średniej wielkości  kurczak
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta estragonu
  • 2 łyżeczki masła

    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osączyć na papierowym ręczniku,  natrzeć rozkruszonym  estragonem , osolić i włożyć w miseczce do lodówki na około ½ godziny. Śliwki namoczyć w letniej wodzie na 2-3 godziny, osączyć. Kurczaka ułożyć  w rondlu, przekładając śliwkami, skropić stopionym tłuszczem dusić  na małym ogniu około 40- minut, skrapiając co pewien czas wodą. Podawać kurczaka z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *