Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony z pieczarkami Iwony

Składniki:

  • 1 kurczak
  • ½ szklanki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 25 dkg pieczarek
  • 4 pomidory
  • ½ szklanki zielonego groszku konserwowego
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana zielona natka pietruszki
  • mielona papryka
  • kostka bulionowa


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaka umyć, pokroić na 2 części, oprószyć solą, pieprzem i  papryką, odstawić na godzinę  w chłodne miejsce, obsmażyć  na rozgrzanym oleju, dodać  pokrojoną w kostkę  cebulę. Przełożyć kurczaka do rondla, dodać  umyte pokrojone pieczarki, zalać wszystko bulionem i dusić pod przykryciem. Pod konie duszenia dodać  groszek konserwowy, sparzone, obrane ze skórki  i pokrojone pomidory. Przyprawić  do smaku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, posypane posiekaną zieloną   natką  pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *