Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony z czereśniami, pomarańczą i migdałami

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • ½ mąki pszennej
  • 25 dkg wytrybowanych, pokrojonych na połówki czereśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody
  • 1 obrana pomarańcza, podzielona na segmenty i pokrojona w plastry
  • ½ szklanki słodkich migdałów bez skórki

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut. Tak przygotowanego kurczaka obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje kurczaka. Zmniejszyć ogień, patelnie przykryć i smażyć jeszcze 25 minut. Miękkiego kurczaka wyłożyć na talerz, odlać część tłuszczu z patelni, dodać czereśnie i cukier, doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, wlać na patelnię. Gdy zawrze dodać pomarańcze i migdały oraz obrumienione porcje kurczaka. Dusić jeszcze 10 minut i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *