Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony w winie pełen przypraw

 

Składniki:

  •  1 kurczak
  •  1 szkl. białego wina
  •  1 łyżka mielonej kolendry
  •  ¼  łyżeczki mielonego kminku
  •  ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 cebula
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 łyżka masła
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Umytego kurczaka podzielić na porcję, które skropić sokiem z cytryny.
    Następnie czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć nim kurczaka.
    Wówczas przesmażyć go na rozgrzanym maśle.
    Gdy kurczak się ze złoci dodać do niego pokrojoną cebulę, kminek, kolendrę oraz paprykę.
    Podlać odrobiną wody i dusić przez chwilę.
    Na koniec wlać wino i trzymać na małym ogniu około godziny.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *