Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony w winie marsala

Składniki:

  • 1 ½ kg piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • ½ szkl. masła
  • 2 szkl. grzybów
  • ½ główka czosnku
  • ½ szkl. mąki
  • ¼ szkl. oliwy z  oliwek
  • 1 szkl. wina marsala

    Sposób wykonania:
    Piersi kurczaka rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć mąka, zanurzyć w roztrzepanym jajku i ponownie obtoczyć w mące, wówczas obrumienić na rozgrzanej oliwie.
    W między czasie czosnek posiekać, grzyby pokroić na kawałki a masło w kostkę, wówczas wrzucić grzyby razem z  czosnkiem do kurczaka.
    Następnie wlać wino i trzymać na ogniu aż połowa płynu wyparuje, wówczas wrzucić kawałki masła.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *