Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak cytrynowy z kolendrą

Składniki:

  • cebula
  • pierś z kurczaka
  • 6 listków selera naciowego
  • ¼ szkl chińskiego sosu cytrynowego
  • 1 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego
  • liście sałaty
  • ¼ szkl posiekanych liści kolendry
  • sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Kurczaka przełożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę oraz listki selera.
Zalać całość wodą i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas oddzielić mięso od kości i pokroić je plastry.
Ponownie przełożyć do rondla.
Dodać so sojowy oraz sos cytrynowy.
Całość wymieszać i odstawić na 45 minut.
Przed podaniem ułożyć kurczaka na liściach sałaty.
Skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną kolendra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *