Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak cytrynowy Eweliny

To przepis z jakiegoś programu TV, ale tak rewelacyjny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić – pieczone cytryny i czosnek z kurczakiem tworzą harmonijną choć zaskakującą całość 🙂

Składniki:
• kurczak podzielony na części 1 sztuka
• cytryna 2 sztuki
• czosnek 2 główki
• oliwa z oliwek
• wino białe wytrawne 150 ml
• tymianek 1-2 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka doprawić i zostawić na kilka godzin w lodówce – najlepiej na całą noc. Ułożyć w brytfance, cytrynę pokroić na 8 (wcześniej dobrze wyszorować szczoteczką), czosnek podzielić na cząstki. Obłożyć nimi kurczaka. Posypać tymiankiem, polać oliwą z oliwek i wlać wino. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temp. 150’C.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *