Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak bardzo mocno czosnkowy

Składniki:

    • 1 duży kurczak (ok. 2 kg)
    • 40 ząbków czosnku
    • kilka listków świeżego tymianku
    • kilka listków świeżego rozmarynu
    • 2 listki świeżej szałwi
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • 4 łyżeczki mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • białe pieczywo


    Sposób przyrządzenia:
    Tuszkę kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Do wnętrza włożyć po jednym lub więcej listku tymianku, szałwi, rozmarynu i pietruszki. W naczyniu żaroodpornym na dnie umieścić pocięty seler naciowy, ułożyć tuszkę kurczaka, podlać bulionem. Dodać czosnek. Pozostałe zioła drobno posiekać, wymieszać z solą i pieprzem, obsypać nimi kurczaka. Naczynie wstawić do piekarnika, podgrzać umiarkowanie i pozostawić przykryte na około 6 godzin.

    Po tym czasie kurczaka odkryć i piec w gorącym piekarniku przez około 1 godzinę. Z pieczywa przygotować grzanki, obficie rozsmarować na nich  miękki czosnek, podawać z kurczakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *