Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak a la kuropatwa

Składniki:

    • 1 kurczak (ok. 1,4 kg)
    • 8 ziaren pieprzu
    • 5 jagód jałowca
    • po łyżeczce soli i majeranku
    • 12 długich plastrów wędzonego boczku
    • 3 łyżki oleju
    • 1 szklanka bulionu


    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć, odciąć udka, skrzydełka i szyjkę (skrzydełka i szyjkę przeznaczyć na zupę). Korpus i udka wyluzować z kości, podzielić na części. Pieprz i jałowiec rozgnieść, wymieszać z solą i majerankiem. Kawałki kurczaka natrzeć przyprawami, owinąć plasterkami boczku, obwiązać nitką. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, zrumienić, podlać bulionem, dusić 20 min. Podawać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi  koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *