Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kura w winie Weroniki P

Składniki:

  • 1 kura
  • 300 g chudego boczku
  • 20 małych cebulek
  • 100 g masła
  • kieliszek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g pieczarek
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • tymianek
  • liść laurowy
  • sól

    Sposób wykonania:
    Kurę oprószyć solą i pokroić na 6 porcji, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    W między czasie pokroić boczek, stopić go w rondelku, wówczas wrzucić całe cebulki oraz pokrojone pieczarki, trzymać na ogniu kilka minut.
    Dodać kawałki kaczki razem z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem i liściem laurowym.
    Zalać winem i pozostawić na ogniu pod przekryciem do miękkości, wówczas dodawać stopniowo masło roztarte z mąką dokładnie mieszając.
    Pozostawić na ogniu do zgęstnienia sosu i doprawić go do smaku.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *