Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kura w śmietanowo-pomidorowym sosie

Składniki:

    • 1 kura (lub kurczak)
    • 0,25l kwaśnej śmietany
    • 30g mąki
    • 40g smalcu
    • warzyw korzeniowych
    • 2 cebule
    • 2 ziarnka pieprzu
    • 2 łyzeczki papryki w proszku
    • sok z cytryny
    • sól

    Sposób przygotowania:
    Kurę zalać osoloną wodą, wrzucić cebulę w całości, obrane i pokrojone warzywa oraz pieprz, pozostawić na ogniu do momentu, aż kura będzie ugotowana na półmiękko, wówczas ją wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz mięso, oprószyć mąką i obsmażyć.
    Wlać wywar i gotować do miękkości składników.
    Na koniec połączyć ze śmietaną i doprawić sokiem z cytryny.

    Przepis nadesłany na  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Basia NW

1 comment for “Kura w śmietanowo-pomidorowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *