Składniki:
- 150 g sera pleśniowego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g twarogu
- 50 g utartego sera ementalskiego
- 1 łyżka koniaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałki po czym go utrzeć.
W trakcie ucierania dodawać kawałki twarogu.
Gdy sery się połączą dodać zmielone orzechy oraz koniak.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Z powstałej masy formować małe kulki.
Ser ementaler zetrzeć na tarce i obtoczyć w nim kulki.
Ułożyć na półmisku a przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 6
bardzo dobra przekąska !! ja z serem często jem żurawinę ze słoika np z Pinczowa do tej przekąski również pasuje !
brzmi zachęcająco i tak też się robi nawet z własnymi przyprawami, zamiast koniaku dodałem wywaru z wołowego oraz miażdżoną „łychę” zimnego makaronu (po rosole), dobre 🙂