Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulki ptysiowe – Vatnsdeigsbollur

Skład:

  • 6 łyżek stołowych masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki bitej śmietany
  • 1 szklanka polewy czekoladowej

Sposób przyrządzenia:
Masło, szklankę wody, cukier i sól wrzucić do garnka i podgrzewać do roztopienia masła. Doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od łyżki i garnka. Zdjąć wówczas garnek z kuchni, i dodawać po kolei jajka, szybko mieszając, aby się nie ścieły. Przed dodaniem jajek można schłodzić lekko ciasto. Po zakończeniu dodawania jajek, ciasto powinno być błyszczące i na tyle twarde, żeby dało się formować. Łyżką formować "kopczyki", o średnicy ok. 5 cm i układać na blasze pokrytej papierem do wypieków. Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika (200°C). Piec ok. pół godziny. Kidy ciastka ostygną, rozdzielić je w połowie i wypełnić dolną część bitą śmietaną. Górną połówkę posmarować pędzelkiem umoczonym w czekoladzie. Złączyc połówki i ptysie gotowe.

1 comment for “Kulki ptysiowe – Vatnsdeigsbollur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *