Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kukurydziany chleb Jadwigi

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: domowe wypieki. Tym razem przepis na pyszny kukurydziany chleb. Aby go upiec potrzebujesz: kaszki kukurydzianej, kukurydzy, mąki oraz drożdży. 
 

Składniki:

  • 1 jajko 
  • 1 i 1/4 szkl ciepłej wody
  • 4 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  •  1 łyżka soli
  • 50 g masła
  • 2/3 szkl kukurydzy z puszki 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać wodę i dodać do niej drożdże.
    Razem dokładnie wymieszać.
    Odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut.
    W między czasie do drugiej miski przesiać mąkę razem z kaszka.
    Dodać roztrzepane jajko oraz wodę z drożdżami. 
    Całość dokładnie zmiksować.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze masło oraz sól. 
    Wówczas całość wyrabiać dłońmi do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. 
    Wtedy dodać jaszcze kukurydzę i nadal chwilę wyrabiać do połączenia się składników.
    Gotowe ciasto przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
    Po tym czasie przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem.  
    Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *