Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik z warzywami i rzeżuchą Iwony

Składniki:

  • 10 dkg drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • porcja włoszczyzny
  • 3 średnie ziemniaki
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • pęczek naci pietruszki
  • sól ,pieprz do smaku
  • 1,5 litra wody
     


Sposób przyrządzenia:
Kaszę umyć, zalać zimną wodą”2-3  szklanki”, dodać połowę masła i mieszając od czasu do czasu ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w paseczki. W osobnym garnku poddusić z dodatkiem masła pokrojoną drobniutko włoszczyznę, zalać ją 3 szklankami wody, dodać ziemniaki, osolić i ugotować. Gdy kasza zacznie mięknąć, połączyć zawartość obu naczyń, razem zagotować, przyprawić  rzeżuchą i posiekaną natką pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *