Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche rogaliki

Składniki:

  • 3 szklanki maki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 jabłka
  • kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z cytryny
  • jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

    Sposób przyrządzenia:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kosteczkę, cukier puder, cukier waniliowy , śmietanę, skórkę cytrynową i żółtka. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować , pokroić na trójkąty. Na każdym położyć jabłko, zwinąć rogalik.  Rogaliki ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować rogaliki  roztrzepanym  jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Wyjąć i wystudzić posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *