Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciastka z czekoladą Kasi

Wyśmienite przepisy na pyszne domowe wypieki. Dziś przepis na kruche ciasteczka z czekoladą. Do ich upieczenia potrzebujesz: mąki, jajek, masła i czekolady. 
 

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl płatków 
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 200 g masła 82 %
  • szczypta soli
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
 

Sposób wykonania:

  1. Do miękkiego masła wsypać cukier i razem dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodać jajko. 
    Gdy składniki się połączą dodać otręby owsiane.
    Wsypać mąkę przesianą z solą i sodą oczyszczoną.
    Wszystkie składniki dokładnie wyrobić pod koniec wrzucając jeszcze kawałki czekolady.
    Z powstałego ciasta formować okrągłe ciasteczka, które lekko rozpłaszczyć w dłoni.
    Gotowe ułożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *