Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciastka Anity

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • ½ kostki masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 surowe żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżka gorącej wody
  • łyżka soku malinowego

Sposób wykonania:
Schłodzone masło dodać do maki wyspanej na stolnicy i całość dokładnie posiekać.
Dodać cukier puder oraz żółtka i całość dokładnie wyrobić  na gładkie ciasto.
Owinąć je w lnianą ściereczkę i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i foremkami wyciąć ciasteczka.
Ułożyć je na blasze wysmarowanym masłem.
Wierzch ciasteczek posmarować jeszcze białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec na jasnozłoty kolor.
W między czasie cukier puder utrzeć razem z ciepłą woda i sokiem malinowym.
Po upieczeni posmarować ciastka lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *