Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasteczka Eweliny

Wypróbuj przepis na mocno kruche ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady. Do ich upieczenia potrzebujesz: mąki, jajka, masła oraz gorzkiej czekolady. 
 

Składniki:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 325 g mąki 
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
 

Sposób wykonania:

  1. Czekoladę połamać na małe kawałeczki.
    Następnie do rozpuszczonego (ostygniętego) masła dodać cukier oraz cukier waniliowy.
    Wymieszać po czym wbić jajka.
    Mieszać do połączenia się składników.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo make przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Gdy składniki się połączą na koniec wrzucić jeszcze czekoladę, przemieszać.
    Z powstałego ciasta formować okrągłe ciasteczka.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *