Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kropelki rosy – „serniczek” mojej Mamy

Witam na mojej stronie!
Składniki:

  • 1 kg sera – najlepiej półtłustego
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l, lub 1 na 0,5 litra i 2 łyżki z drugiego
  • 2 całe jaja
  • 4 żółtka
  • 1 olejek cytrynowy
  • 1 szklanka cukru

Masa serowa:
Ser skręcić. Jajka, żółtka, szklankę cukru i olejek cytrynowy ciągle miksując, dodając olej. Następnie dodajemy ser, mleko, budyń (cały czas miksując)masa jest bardzo rzadka.

 Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki – 2 czubate szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 czubata łyżka smalcu


Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno i boki blachy. Wylać na to masę serową. Piec ok. 50 min. w 200°C. Ubić białka z 6 jaj i 1 szklankę cukru na sztywno. Porzucać na sernik małymi porcjami, aby pokryło całe ciasto. Następnie znów piec ok. 45 min. Do smaku polecam kawę cappuccino!
Paulina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *