Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w warzywach

Składniki:

• 1 sprawiony królik (około 2 kg, podzielony na 8 części)
• 3 łyżki oleju
• 3 gałązki świeżego majeranku
• 3 listki laurowe
• 1/4 l wytrawnego białego wina
• 1/4 l rosołu warzywnego (instant)
• 2 duże pęczki włoszczyzny
• 50 dag ziemniaków
• 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżka mąki
• kilka gałązek natki pietruszki lub innych świeżych ziół do dekoracji
• sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Mocno rozgrzać olej w brytfance, smażyć na nim kawałki królika kilka minut na średnim ogniu (mięso często odwracać). Majeranek opłukać, osuszyć, przełożyć z listkami laurowymi do mięsa.
Całość podlać rosołem warzywnym i wytrawnym winem.
Wszystkie składniki dusić godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pietruszkę (z włoszczyzny), pory i marchewkę pokroić w cienkie plasterki, seler na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać, również pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do królika po 30-35 minutach duszenia. Kwaśną śmietanę wymieszać na gładko z mąką, przełożyć do mięsa i warzyw, dokładnie rozprowadzić, krótko zagotować na małym ogniu (nie przerywając mieszania).
Gotowe danie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem królika w warzywach udekorować gałązkami natki pietruszki lub innych świeżych ziół.
Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *