Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w sosie musztardowym

 

Składniki:

  • 1 królik
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 12 dag śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania;
Królika podzielić na 6 porcji które posmarować musztardą wymieszać z oliwą, solą oraz pieprzem.
Ułożyć królika w brytfannie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Po tym czasie wlać 200 ml wody i dusić do miękkości mięsa.
W trakcie polewać sosem z pieczenia lub wodą.
Miękkiego królika wyjąć z brytfanny a do sosu wlać wino oraz śmietanę.
Dokładnie wymieszać i podgrzać (nie gotować)
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przed podaniem polać nim królika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *