Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w sosie leśnym

Składniki:

    • 1 kg mięsa królika
    • 3 łyżki smalcu
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec ilość wg upodobań
    • ocet winny
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcję, skropić octem, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić na nim porcje mięsa, podlać winem i dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dodać przyprawy oraz obrany, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Gdy mięso będzie dochodzić dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Mięso wyjąc na półmisek, z sosu usunąć jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy. Resztę przetrzeć przez sito lub zmiksować, skorygować smak, polać sosem mięso i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *