Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w śmietanie i winie

Składniki:

  • 1 królik około 2 kg
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • 3-4 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • cytryna

    Sposób przyrządzenia:
    Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje. Warzywa umyć, obrać i drobniutko pokroić. W rondlu stopić masło, wrzucić warzywa i porcje królika, poddusić nie rumieniąc. Doprawić solą i pieprzem do smaku , oprószyć mąką i mieszać podgrzewając. Gdy mąka się zrumieni dodać wino i dusić na wolnym ogniu około godziny. Pieczarki umyć osączyć i skropić sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia dodać do mięsa. Śmietanę połączyć z żółtkami, dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Podawać z ziemniakami i dodatkiem szpinaku.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *