Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w czerwonym winie

Składniki:

  • 1 królik około 2 kg
  • 1 ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 goździki
  • 3 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 pomidorów
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje, ułożyć w misce, posypać utłuczonymi goździkami i pokruszonymi listkami laurowymi, zalać winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla dodać tłuszcz i gotować około 10 minut. Królika osączyć i dodać do warzyw. Pomidory pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dusić godzinę. Podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *